Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-11-25 20:31 Komentarai: (0)
Tarp Dow Jones Industrial Average atstovių šiais metais akivaizdžiai labiausiai pabrango technologijų kompanijų nuosavybės vertybiniai popieriai, tuo tarpu pats indeksas dar kartą bando pradėti naują augimo etapą. 


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Jį sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Atkreipiame dėmesį, kad Salesforce kompanija iki šiol dar nepaskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų.



Pažvelgus į lentelėje pateiktas apskaičiuotas praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų pokyčių bendras medianas matome, kad sutampa tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčio procentinis rodiklis, be to, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, abiem atvejais fiksuotas prieaugis, tik pelnų atveju jis didesnis (kaip ir paslaugų šakoje). Tuo tarpu tiek Amerikos pramonėje, tiek tarp finansų institucijų ir technologijų sektoriuje per lyginamąjį laikotarpį paaugo tik EBITDA pelnų medianinis pokyčių procentinis rodiklis, kai prekybos srityje veiklos rezultatų pokyčių medianos apskritai smuktelėjo.  

Tarp Dow Jones Industrial Average indekso narių per ketvirtį labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo dvi finansų institucijos, t.y. JPMorgan Chase ir American Express, technologijų sektoriaus milžinės IBM ir Microsoft, vaistų gamintoja Merck, pramoninių mašinų, t.y. ekskavatorių, buldozerių ir kitų gamintojas Caterpillar, vaistinių tinklo valdytoja Walgreens Boots bei pramogų srityje veikiantis Walt Disney. Tuo tarpu daugiausiai smuktelėjo chemijos srityje veikiančio Dow (penktą ketvirtį iš eilės) bei naftos ir dujų milžino Chevron (antrą ketvirtį iš eilės) veiklos rezultatai, na o procesorių gamintojo Intel pajamos ir pelnai krito septintą ketvirtį iš eilės. 

Kaip įprasta buvo apskaičiuotas vienas iš pelningumo rodiklių, t.y. EBITDA marža. Palyginus su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu, bendra mediana smuktelėjo nuo 24,2 iki 23,8 procento, be to, kritimas fiksuotas ir Amerikos pramonėje bei finansų sektoriuje, tuo tarpu prekyboje EBITDA maržų mediana nepakito, kai paslaugų šakoje ir informacinių technologijų sektoriuje netgi augo. Tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso narių, kurių duomenis mes žinome, savo EBITDA pelningumus per lyginamąjį laikotarpį kilstelėjo penkiolika. Stambiausiomis maržomis šįkart gali pasigirti tokie Amerikos milžinai kaip Visa, McDonald's bei Microsoft. Tuo tarpu tik lėktuvų kūrėjo ir gamintojo Boeing EBITDA pelningumos per trečiąjį šių metų ketvirtį buvo neigiamas, tiesa, minusinis procentinis rodiklis gerokai mažesnis nei prieš metus.




Per praėjusį ketvirtį tarp stambiųjų JAV įmonių ir bankų pačią didžiausią turto grąžą sugeneravo vartotojams skirtų įvairių prekių gamintoja Johnson & Johnson, kas tiesiogiai susiję su vienkartinio pobūdžio pajamomis gautomis pardavus vieną iš verslų. Kitą vertus trijų bendrovių (3M, Boeing bei Walgreens Boots) atveju ROA buvo neigiama, nes jos per ketvirtį patyrė grynąjį nuostolį. Bendrai tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių, palyginus su 2022 metų trečiu ketvirčiu, savo turto grąžas kilstelėjo septyniolika, dviejų ROA nepakito, o likusių dešimties - krito. Bendra šio pelningumo rodiklio mediana smuktelėjo nuo 2,6 iki 2,1 procento, be to, kritimas finasuotas ir finansų sektoriuje. Tuo tarpu visais kitais apskaičiuotais ROA medianų atvejais - jos ūgtelėjo. 

Pažvelgus į naujausias apžvelgiamo indekso narių P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA bei dividendinio pajamingumo rodiklių bendras medianas matome, kad jos iš tiesų šiuo metu nėra žemos, tačiau negalima sakyti, jog tuo pačiu yra gerokai aukštos. Bet lyginant su Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso rinkos vertės rodiklių bendromis medianomis, JAV atveju jos yra kiek didesnės. Žemiausiais P/E, P/BV ir P/S medianiniais rodikliais išsiskiria Amerikos finansų sektoriaus narės. 

Tarp trisdešimties stambiųjų Amerikos bankų ir bendrovių nuo 2023 metų pradžios pabrango daugiau nei pusės, t.y. septyniolikos nuosavybės vertybiniai popieriai, na o bendra akcijų kainų pokyčių mediana nors ir nežymiai, bet visgi yra teigiama. Per praėjusius metus padėtis buvo priešinga, t.y. tuomet krito net devyniolikos rinkos vertė, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana siekė minus šešis procentus. Šiais metais akivaizdžiai labiausiai išsipūtė Amerikos informacinių technologijų kompanijų kapitalizacijos (kai praėjusiais metais jos susitraukė daugiausiai), o pramonės ir prekybos įmonių akcijų kainų pokyčių medianos nors ir nežymiai, bet vis dėlto yra neigiamos.
 
Daugiausiai uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo Salesforce ir Intel akcijų, kurių kaina pašoko atitinkamai net beveik septyniasdešimt procentų ir beveik dviem trečdaliais. Be to, pastebimiau ūgtelėjo Microsoft ir Apple rinkos vertės. Verta pabrėžti, jog visos keturios paminėtos bendrovės priklauso informacinių technologijų sektoriui. Autsaiderių gretose lyderiauja vaistinių tinklo valdytoja Walgreens Boots, kurios akcijos šiais metais nuvertėjo net 44,2 procento. Penktadaliu susitraukė 3M bei Chevron kapitalizacija.


Dow Jones Industrial Average indeksas liepą pakilo virš korekcinio - horizontalaus konsolidacinio kanalo viršutinės dalies, tačiau paaiškėjo, jog tai nebuvo tvarus judesys, tad sulaukėme korekcijos, kurios metu buvo patestuota minėto kanalo apatinė dalis. Galiausiai sulaukėme atšokimo ir šį mėnesį indeksas vėl ištrūko pro viršutinę dalį iš kanalo. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, augimas prasitęs. 




Antro korekcinio etapo metu Salesforce akcijų kaina pasiekė Fibo 38,2% lygį, nuo kurio sulaukėme atšokimo, kuris tęsiasi nuo pat spalio mėnesio pabaigos bei tuo pačiu artėjame prie prieš korekciją buvusio pasiekto piko.




Kovo mėnesį Intel akcijų kaina pakilo virš nuosmukio trendo linijos, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo patestavimo, kuris buvo sėkmingas. Po lokalios korekcijos šios kompanijos akcijų kaina šį mėnesį pradėjo naują augimo etapą.




Microsoft akcijų kaina vasarą pasiekė prieš korekciją buvusį užfiksuotą piką, po ko sulaukėme lokalios korekcijos. Dabar ji auga jau antrą mėnesį iš eilės ir pasiekė naujus absoliučiai rekordinius lygius. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, augimas prasitęs.


 

Apple akcijų kaina po pakilimo virš ankstesnio piko ir rekordinio lygio pasiekimo, pasikoregavo ir šiuo metu testuoja tiek palaikymo lygį, tiek ir ilgalaikio augimo trendo liniją. Jei šis lygis atlaikys, lauktų nauja augimo banga.



 
Walgreens Boots akcijų kaina išlieka kritimo kanale, tiesa, šiuo metu testuojama jo apatinė dalis. Jei ji atlaikys, tuomet galime sulaukti atšokimo. 




3M akcijų kaina išlieka kritimo kanale, kuris prasidėjo dar 2021 metų vasarą. Šiuo metu bandoma formuoti dugną ir organizuoti atšokimą. 




Chevron akcijų kaina išlieka korekciniame - konsolidaciniame kanale, tiesa, šiuo metu priartėjo prie jo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.


 

Šių metų pradžioje Johnson & Johnson akcijų kaina pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo, na o bandymas sugrįžti atgal į jį buvo nesėkmingas, tad sulaukėme naujos korekcinės bangos. Tiesa, šiuo metu testuojama kritimo trendo linija, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet galime sulaukti atšokimo, na o priešingu atveju korekcija prasitęs. 




Visa akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko ir pasiekė naują absoliučiai rekordinį lygį. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.



 
Po dvigubo dugno suformavimo ir atšokimo Boeing akcijų kaina po korekcijos - konsolidacinio etapo liepą pabandė pradėti naują augimo etapą, tačiau paaiškėjo, jog šis judesys nebuvo tvarus, tad sulaukėme korekcijos. Šį mėnesį prasidėjo naujas augimo bandymas, na o artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai bus tvarus reiškinys.




Po korekcinio etapo JPMorgan Chase akcijų kaina vasarą pabandė pradėti naują augimo etapą, tačiau paaiškėjo, jog tai nebuvo tvarus reiškinys, tad sulaukėme korekcijos. Tuo tarpu šį mėnesį banko akcijų kaina bando vėl pradėti naują augimo etapą. Jei paaiškės, jog tai tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.




Caterpillar akcijų kaina vasarą pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko ir pasiekė naujus absoliučiai rekordinius lygius, tačiau po to sulaukėme korekcijos. Lapkritį matome bandymą pradėti naują augimo etapą.




UnitedHealth Group akcijų kaina korekcinio - konsolidacinio etapo metu pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo, na o dabar sulaukėme bandymo sugrįžti atgal į jį bei artėjame prie prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Jei pavyks išlikti kanale ir tvariai pakilti virš minėto lygio, tuomet labai tikėtina lauktų augimo prasitęsimas.




Merck akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale, tačiau po rekordinio lygio pasiekimo nuo pat gegužės išlieka korekcinėje fazėje.




McDonald's akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą ir šį mėnesį pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, tuomet augimas prasitęs.




Amgen akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale, na o po jo apatinės dalies patestavimo sulaukėme atšokimo. Tiesa, šiuo metu turime korekcijos etapą bei šį mėnesį sulaukėme bandymo pradėti naują augimo fazę. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai bus tvarus reiškinys.




Cisco Systems akcijų kaina krenta trečią mėnesį iš eilės bei lapkritį nusmuko žemiau augimo trendo linijos. Akivaizdžiai turime korekciją.




Verizon akcijų kaina spalio mėnesį dar kartą patestavo kritimo kanalo apatinę dalį ir nuo jos atšoko, na o šį mėnesį pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, tuomet atšokimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Po pakilimo virš ankstesnio piko ir rekordinio lygio pasiekimo, sulaukėme Walmart akcijų kainos korekcijos ir šio judesio tvarumo testavimo, be to, testuojama ir augimo trendo linija, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Travelers akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį. 



Autorius: TI


Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų