Bulių triumfas

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-12-30 21:01 Komentarai: (0)
Tai buvo dar vieni nelengvi ir kupini įvairių įvykių metai, tačiau galiausiai po įtemptos ir permainingos kovos, skirtingai nei prieš metus, šįkart tai buvo bulių triumfas. Centriniams bankams pavyko sutramdyti subujojusią infliaciją, o į rinkas sugrįžo rizikos toleravimas, be to, sulaukėme bitkoino ir kitų kriptovaliutų atgimimo bei žaliavų pigimo.


Centriniai bankai sutramdė infliaciją

Vėl visus metus, kaip ir per 2022 metus, visų dėmesio centre iš vienokios ar kitokios perspektyvos išliko infliacija ir žinoma, lygiagrečiai Centrinių bankų, kurie atsakingi už pinigų arba monetarinę politiką, veiksmai kovojant su neįprastai dideliu ir senokai matytu bei netoleruotinu kainų spaudimu - augimu, tuo pačiu siekiant išvengti taip vadinamos infliacijos spiralės arba antrinio efekto. Toliau tiek Amerikoje, tiek mūsų žemyne buvo keliamos bazinės palūkanų normos, t.y. griežtėjo skolinimosi sąlygos ir augo esamų jau išduotų kreditų aptarnavimo kaštai, t.y. de facto buvo smukdoma paklausa.

Tai buvo vienas iš agresyviausių ir tuo pačiu sparčiausių pinigų politikos griežtinimo ciklų istorijoje. Esminis žodis šiuo atveju - buvo, nes galiausiai tiek gamintojų, tiek vartotojų metinis kainų augimo spaudimas ėmė vis labiau slopti ir tai pavirto akivaizdžiai į tvarią tendenciją. Kitaip tariant galima teigti, jog bent jau šiame etape Centriniai bankai sutramdė infliaciją.

Be jokios abejonės monetarinės politikos vykdytojai ir toliau išlieka atsargūs kalbant apie infliaciją ir jos perspektyvas bei neskuba skelbti galutinės pergalės. Tačiau faktas lieka faktu, metinis kainų augimas gerokai prislopo tiek Europoje, tiek už Atlanto bei pastebimai priartėjo prie Centrinių bankų nustatytų ir norimų lygių. 

Dabar jau kalbama ne apie tai, ar 2024 metais bus švelninama pinigų politika, bet prognozuojama ir spėliojama, kada sulauksime pirmojo palūkanų mažinimo ir galiausiai kiek kartu jos bendrai per visus metus bus „nukirptos“. Bent kol kas rinkoje laukiama, jog jau pavasarį bus monetarinės politikos švelninimo pradžia Amerikoje, o vėliau ir Europoje. Tiesa, rinkos dalyviai tikisi, jog palūkanų normos bus nurėžtos gerokai labiau ir sparčiau nei prognozuoja Centrinių bankų atstovai.


Rizikos tolerancija sugrįžo į rinkas

Finansų rinkose 2023 metais vyko aktyvi ir permaininga kova tarp bulių (optimistų, laukiančių augimo) ir meškų (pesimistų, laukiančių kritimo). Tai vieni, tai kiti perimdavo iniciatyvą, t.y. sulaukėme tiek kelių augimo, tiek kelių kritimo arba korekcinių laikotarpių, kas buvo itin palanku spekuliatyviai nusiteikusiems rinkos dalyviams, nes jie tikrai turėjo ne vieną progą uždirbti tiek iš finansinių instrumentų brangimo, tiek iš jų pigimo. Kitaip tariant, rinka buvo itin gyva ir emocinga, nuo panikos iki euforijos - visas spektras.

Akcijų rinkoje turėjome dvi esmines korekcijas. Pirmoji buvo susijusi su bankų krize Amerikoje, kai keli mažesni bankai nesugebėjo tinkamai suvaldyti rizikos, tad susidūrė su rimtomis problemomis ir galiausiai jie negalėjo savarankiškai vykdyti veiklos, t.y. buvo priverstinai perimti. Žinoma, tarp amerikiečių ir ne tik jų kilo nerimas, kuris su laiku peraugo į paniką dėl kitų bankų būklės, tad jie suskubo atsiiminėti savo lėšas. Čia jau turėjo įsikišti Amerikos Centrinis bankas, kuris per gan trumpą laiką siekdamas padidinti likvidumą ir užkamšyti skilęs, gerokai kilstelėjo savo balansą. Galiausiai FED pavyko susidoroti su panika ir stabilizuoti padėtį bankiniame sektoriuje, t.y. pavyko atkurti pasitikėjimą, bei su laiku sumažinti savo balansą iki prieš tai buvusio lygio. Tiesa, Europoje sulaukėme tikrai stambaus investicinio banko iš Šveicarijos Credit Suisse žlugimo, kurį su valstybės pagalba perėmė konkurentas UBS.

Suvaldžius krizę bankiniame sektoriuje, sugrįžo investuotojų noras rizikuoti, na o pagrindinis augimo motyvas akcijų rinkoje tapo dirbtinis intelektas ir su juo susijusios perspektyvos. Būtent technologijų sektorius, o tiksliau keli stambūs jo atstovai, kuriems buvo suteiktas „Nuostabiojo septyneto“ pavadinimas, tapo visos akcijų rinkos augimo varikliu, arba tikrų tikriausiu lokomotyvu, kuris tempė ją į viršų kartu su lūkesčiais, jog artėja monetarinio griežtinimo ciklo pabaiga. Nuo panikos iki euforijos - tik vienas žingsnis, ir tą puikiai pamatėme finansų rinkose. Staigus ir agresyvus akcijų kainų kilimas sukėlė rinkoje perkaitimą, tad tai ir buvo pagrindinis antrosios korekcijos motyvas.

Nuleidus garą ir visiems norintiems - panikuojantiems išsipardavus, ko paskutinis akcentas tapo karinis konfliktas tarp Izraelio ir Palestinos, akcijų ir kitose rinkose sulaukėmė taip vadinamo ankstyvo ir itin spartaus bei agresyvaus Kalėdinio ralio, kuris prasidėjęs lapkritį tęsėsi iki pat metų galo. Taigi, galima drąsiai tvirtinti, jog 2023 metais optimistai nugalėjo pesimistus, t.y. viskas pasibaigė, skirtingai nei prieš metus, bulių triumfu. 

Nepaisant to, kad 2024 metų perspektyvas finansų rinkose reikėtų vertinti teigiamai, nes panašu, jog blogiausia jau praeityje ir padėtis iš tiesų gerėja, tačiau po tokio įspūdingo ir galingo Kalėdinio ralio jau iš tiesų vėl galima įžvelgti rimtų rinkos perkaitimo ženklų, kas gali paskatinti trumpuoju laikotarpiu realizuoti pelnus ir susimažinti riziką, t.y. padidėjo korekcijos tikimybė. 


Bitkoino ir kitų kriptovaliutų atgimimas bei žaliavų pigimas

Tai, kas 2022 metais iš esmės pigo labiausiai, tas 2023 metais iš esmės brango daugiausiai ir atvirkščiai. Pirmuoju atveju tai pasakytina apie bitkoiną ir kitas kriptovaliutas, na o antruoju atveju - apie žaliavas. Paprastas, bet labai dažnai rinkose itin pasiteisinantis principas.

Sulaukėme bitkoino ir kitų virtualių valiutų atgimimo, kuris tuo pačiu be jokios abejonės sutapo su padidėjusiu investuotojų ir spekuliuotojų apetitu rizikai. Žinoma, susidomėjimą bitkoinu ir kitais kriptoaktyvais bei pakilusią jų paklausą tuo pačiu paskatino ir stambiųjų Amerikos bei tuo pačiu pasaulinių aktyvų valdytojų noras gauti leidimus įsteigti bitkoinu paremtus ETF fondus, kurių vienetais būtų laisvai prekiaujama įprastinėse biržose, kas be jokios abejonės išplėstų galimybes investuoti į šią populiariausią  pasaulyje virtualią valiutą bei tą, be to, galima būtų daryti netiesiogiai.  Tuo pačiu, kalbant apie bitkoiną, pasiteisino paprastas bet itin efektyvus principas, jog po jo kainos kritimo arba korekcinių metų, seka spartaus augimo laikotarpis, kuris kaip įprasta tęsiasi trejus metus.
 
Žaliavų srityje metais anksčiau labiausiai pabrangusios anglys, 2023 metais atpigo daugiausiai iš pagrindinių žaliavų. Taip pat pastebimai krito ir kito energijos ištekliaus, t.y. dujų kaina bei žemyn patraukė ir naftos kainos. Pigo ir daugelis metalų bei kai kurių iš jų kainos gerokai susitraukė. Kainų kritimas neaplenkė ir kai kurias žemės ūkio kultūras. Kitą vertus apribota pasiūla lėmė pastebimą kakavos brangimą, be to, antrus metus iš eilės gerokai šoktelėjo apelsinų sulčių kaina.
 

Gerų ir pelningų jums Naujųjų metų!!!

Pastaba, lentelėse 13m.vid.% - tai pastarųjų trylikos metų metinės grąžos, vertės ar kainos pokyčio vidurkis.

Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų