Dešimt auksinių investavimo taisyklių

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2023-04-29 01:18 Komentarai: (0)
Investicijos nėra nei sudėtinga, nei sunku. Yra auksinių taisyklių rinkinys, padedantis investuotojams pasiekti savo galutinius finansinius tikslus. Kalbant apie pinigų valdymą, investicijos vaidina pagrindinį vaidmenį kuriant gerovę.

Iš pradžių jums gali būti sunku apsispręsti, kokį produktą pasirinkti, kur investuoti, kiek pasilikti ir panašiai. Tačiau tęsdami geriau suprasite, kaip veikia investicijų rinka.

Turėkite omenyje, kad nesvarbu, koks drausmingas esate ir kokių taisyklių laikotės, investavimas yra susijęs su rizika ir vis tiek galite atgauti mažiau nei investavote.

Štai 10 taisyklių, kurias turėtų žinoti kiekvienas investuotojas, santrauka:

Atlikite savo tyrimą

Aklai nepasitikėkite tuo, ką kas nors sako internete, įsitikinkite, kad tai paremta keliais patikimais šaltiniais. Dauguma žmonių yra šališki dėl savo turimų pozicijų, todėl, žinoma, jie negali pasakyti nieko, išskyrus gerus dalykus apie savo portfelyje esančias investicijas, o puola tas, kurių neturi. Darykite viską, kad suprastumėte aktyvų teigiamus ir neigiamus aspektus ir susidarytumėte nešališką nuomonę.

Nustatykite aiškius tikslus

Žinodami savo finansinius tikslus ir laikotarpį, per kurį investuojate, galite laikytis strategijos. Pavyzdžiui, jei turite ilgalaikių tikslų, pvz., sutaupyti pinigų savo vaikų mokslams arba asmeninei pensijai, kuri gali būti po dešimtmečių, jums gali būti mažesnė pagunda investuoti iki to laiko.

Niekada neinvestuokite į tai, ko nesuprantate

Prieš investuodami į bet kokią investiciją, skirkite laiko nuodugniai ją ištirti, kad tiksliai suprastumėte, kas tai yra ir kokia yra rizika. Pavyzdžiui, fondai išleidžia pagrindinės informacijos investuotojams dokumentą (KIID) arba pagrindinės informacijos dokumentą (KID), kuriame paaiškinamos pagrindinės fondo funkcijos ir mokesčiai. Prieš investuodami, turite tai perskaityti. Jei investuojate į individualius projektus, įsitikinkite, kad žinote, kuo įmonė užsiima ir kaip planuoja užsidirbti pinigų ateityje. Kriptovaliutų rinkoje projektai taip pat turi įvairią dokumentaciją, baltąjį popierių, planą. Prieš investuojant, reikia visa tai išstudijuoti ir užsiprenumeruoti projekto socialinius tinklus, kad suprastumėte bendras projekto ir investuotojų nuotaikas bei žinotumėte paskutines naujienas.

Nedėkite visų kiaušinių į vieną krepšį

Šiandien ši taisyklė aktualesnė nei bet kada. Visi žinome posakį „nedėkite visų kiaušinių į vieną krepšį“, tačiau ypač svarbu šią taisyklę taikyti investuojant. Pinigų paskirstymas įvairiems turto tipams ir geografinėms vietovėms reiškia, kad nebūsite per daug priklausomi nuo vienos rūšies investicijų ar regiono. Tai reiškia, kad jei vienoms iš jų sekasi prastai, kai kurios kitos investicijos gali kompensuoti tuos nuostolius, nors garantijų nėra.

Kuo didesnė potenciali grąža, tuo didesnis rizikos lygis

Didesnės grąžos perspektyva gali būti patraukli, tačiau paprastai yra didesnė rizika prarasti lėšas. Gerai pagalvokite apie savo požiūrį į riziką. Jums gali būti patogiau rinktis mažiau rizikingas investicijas, net jei tikėtina, kad grąža bus mažesnė. Tačiau atminkite, kad jokia investicija nėra be rizikos ir visada yra tikimybė, kad galite atgauti mažiau nei investavote. Jei vis dėlto pagunda įeiti į labai pelningą ir didelės rizikos turtą suvalgo jus iš vidaus – investuokite su labai maža viso portfelio dalimi.

Ilgalaikes investicijas ne visada lydi didelė grąža

Visų pirma, reikia patiems suprasti, kokį pelningumą norime gauti iš įmonės ar projekto. Skaitydami dokumentaciją ir veiksmų planą, nemanome, kad įmonė gyvuos dešimtmečius. Pirmiausia teigiame, kad dedant pastangas projekto kapitalizacija gali padvigubėti. Taip, tai gali užtrukti keletą metų. Tačiau tikslas turėtų būti išreikštas pelno procentais, o ne investavimo laikotarpiu. Juk gali atsitikti taip, kad turto vertė grįš į prieš dešimtmetį buvusias kainas arba, dar blogiau, įmonė tiesiog užsidarys.

Jei kažkas atrodo per gerai, kad būtų tiesa, dažniausiai taip ir yra

Saugokitės labai spekuliatyvių investicijų, kurios atrodo per gerai, kad būtų tiesa, nesekite minia ir neinvestuokite (arba parduokite) vien todėl, kad tai daro kiti žmonės. Pavyzdžiui, daugelis investuotojų į skaitmeninę valiutą bitkoiną investavo 2017 metų antrąjį pusmetį, kai jo kaina pakilo, tačiau per mėnesį vertė sumažėjo perpus. 2017 metų gruodžio viduryje bitkoino kaina buvo beveik 20 tūkstančių dolerių, tačiau 2018 metų sausio viduryje ji nukrito žemiau 10 tūkstančių dolerių. Tie, kurie tą akimirką negalėjo susidoroti su stresu ir pardavė „dugne“, prarado pinigus.

Pajamų reinvestavimas arba išlaidų vidurkis gali padėti padidinti bendrą grąžą

DCA strategija padeda išvengti turto nepastovumo ir leidžia nuolat nestebėti įmonės ar projekto. Jei nesiekiate greitos investicijų grąžos, galbūt norėsite apsvarstyti galimybę reinvestuoti savo lėšas, kad įsigytumėte daugiau investicijų, kurios gali padidinti vertę ir padidinti bendrą pelną. Paprasčiau tariant, jūsų pajamos taip pat generuoja grąžą, kuri vadinama sudėtinėmis palūkanomis. Tačiau atminkite, kad reinvestuodami pajamas, o ne gaudami jas grynaisiais, galite jas prarasti arba pastebėti, kad jų vertė sumažės. Jei bet kokios gautos pajamos bus automatiškai reinvestuojamos – pavyzdžiui, jei tiesiogiai investuojate į akcijas ir pasirašote automatinį dividendų reinvestavimą (ADR), taip pat negalėsite pasirinkti kainos, už kurią įsigysite papildomų akcijų.

Peržiūrėkite savo portfelį ir subalansuokite

Rinkos nuolat keičiasi, taip pat ir jūsų investicijos. Investuosite daugelį metų, todėl svarbu reguliariai tikrinti portfelį, kad išlaikytumėte savo pinigus. Kartais jūsų pradinis aktyvų paskirstymas gali išsibalansuoti, todėl turite jį iš naujo subalansuoti. Pavyzdžiui, rinka gali svyruoti įvairiomis kryptimis, efektyviai pakeisdama jūsų investicijų procentą. Ar norite išlaikyti procentus, kurie padėtų jums pasiekti savo tikslus? Jei nesiimsite veiksmų, kai rinka svyruos, vienos turto klasės galite turėti daug daugiau nei kitos.

Vykdydami perbalansavimo procesą perkate arba parduodate tam tikras investicijas, kad grįžtumėte į norimą aktyvų paskirstymą. Tai gali padėti išvengti, kad portfelis būtų pernelyg agresyvus, kai tikslas yra sumažinti riziką. Be to, perbalansuodami neturėsite per daug tam tikros klasės turto ir atkursite savo portfelį į pradinį aktyvų rinkinį.

Nebandykite nustatyti rinkos laiko

Idealiame pasaulyje galite nusipirkti prieš pat investicijos kainos augimą ir parduoti prieš jai nukrentant. Tačiau niekas nežino, kuria kryptimi toliau judės rinkos, todėl bandydami nuspėti rinkos pakilimus ir nuosmukius galite pirkti ar parduoti pačiu netinkamiausiu metu. Investicijų pirkimas ir laikymas gali padėti išlikti įsipareigojusiems investuoti ilgą laiką, nes išvengsite panikos nulemtų sprendimų, kai rinkos nestabilios.


Jei norite pradėti investuoti, pasinaudokite šiomis auksinėmis taisyklėmis. Naudodami šias paprastas investavimo strategijas galite priversti savo pinigus dirbti jums ir pasirūpinti savo ateitimi. Jei manote, kad galimas atlygis nevertas rizikos, tuomet investuoti ne jums.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų