Kaip tapti profesionaliu investuotoju?

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2023-10-07 17:58 Komentarai: (0)
Patyręs investuotojas ir finansų rinkos ekspertas Albert „Longterm“ Rokicki savo Facebook profilyje pasidalijo vertingomis įžvalgomis apie investavimo psichologiją. Jo patarimai gali padėti tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems investuotojams pasiekti geresnių rezultatų finansų rinkose. 

Štai septyni pagrindiniai jo įrašo punktai, į kuriuos verta atsižvelgti investuojant:


Sutelkti dėmesį į riziką

Albert „Longterm“ Rokicki pabrėžia, kad pagrindinis investavimo aspektas yra rizikos suvokimas. Investuotojai turėtų žinoti, kad jie gali prarasti pinigus per kiekvieną sandorį. Išvengti rizikos investuojant yra nerealu, todėl svarbu suprasti ir priimti šį faktą.

„Rizikos suvokimas leis išlaikyti sveiką atstumą ir išvengti nesveikų emocijų, susijusių su galimais nuostoliais“ – sako investuotojas.


Priimtinų nuostolių nustatymas

Prieš investuodami pagalvokite, kiek galite prarasti be jokio skausmo, sako „Longterm“.

„Tai yra vadinamoji „apskaičiuota rizika“, kurią turėtumėte priimti prieš sudarydami sandorį. Tai leis išvengti emocingų sprendimų, kai investicija vyksta ne taip, kaip planuota“ – pabrėžia jis.


Nustatykite stop loss ir mentalinį sustojimą

Investuotojams, užsiimantiems spekuliaciniu investavimu, labai svarbu naudoti „stop loss“ ir „protinius sustojimus“. 

„Stop loss leidžia nurodyti kainų lygį, po kurio pozicija bus automatiškai uždaryta, apribojant nuostolius. Tuo tarpu mentalinis sustojimas yra kainų lygis, po kurio investuotojas turėtų nuspręsti uždaryti nuostolingą poziciją“ - priduria jis.

Albert Rokicki taip pat siūlo savęs paklausti, ar tam tikru metu pirktumėte tam tikrą investiciją. Jei atsakymas yra ne, tai ženklas, kad laikas priimti sprendimą sumažinti savo nuostolius.


Ilgalaikis investavimas ir dividendai

Žmonėms, mėgstantiems ilgalaikį investavimą, svarbu išsiaiškinti, ar portfelio turto vertės pokyčiai gali kelti grėsmę jūsų namų biudžetui. Rokicki pabrėžia, kad aktyvai turėtų būti tinkamai diversifikuoti, o galimas vertės sumažėjimas neturėtų kelti finansinės grėsmės.

„Dividendai, kurių trumpalaikiai spekuliantai dažnai nepaiso, gali būti svarbus stabilumo ir papildomų pajamų šaltinis ilgalaikiams investuotojams“ – pastebi investuotojas.


Investuotino kapitalo nustatymas

Rokicki siūlo, kad vertė, kurią investuotojas turėtų investuoti į akcijų rinką, gali būti apskaičiuojama pagal formulę: 100 - investuotojo amžius, kuri padės nustatyti, kiek procentų kapitalo galima investuoti. 

„Taip pat svarbu, kad investicijos apimtų ne visas gyvenimo santaupas, o tik tinkamai apibrėžtą dalį, kuri nekels grėsmės finansiniam stabilumui“ – informuoja jis.


Investavimas ir emocijos

Albert Rokicki taip pat perspėja nepriimti investicinių sprendimų remiantis emocijomis, žaidimu ar adrenalinu. 

„Investuoti reikia profesionaliai, siekiant pelno, o ne patenkinti emocinius poreikius. Geležinės taktinės drausmės ir stabilaus mentaliteto palaikymas yra labai svarbūs siekiant sėkmės finansų rinkose“ – priduria jis.


Dilemos portfelyje

Vertingos Albert „Longterm“ Rokicki mintys iškyla ir dilemų, susijusių su konkrečiomis portfelio pozicijomis, kontekste. Jo nuomone, jei turite dilemų ar rūpesčių dėl konkrečios investicijos, tai reiškia, kad suklydote viename iš anksčiau aptartų punktų.

„Esant tokiai situacijai, verta pagalvoti, ar pozicija nėra per didelė ir ar reikėtų ją mažinti, kad būtų išvengta nesveikų emocijų ir rizikos“ – apibendrina jis.


Be jokios abejonės, dėmesys psichologiniam investavimo aspektui gali žymiai pagerinti rezultatus ir užtikrinti ilgalaikę sėkmę. Albert Rokicki pateiktų taisyklių prisiminimas gali padėti sumažinti stresą ir riziką priimant investicinius sprendimus.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų