Dešimt patarimų, kaip geriau prekiauti ir valdyti savo emocinį kapitalą

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2023-03-11 01:50 Komentarai: (0)
Emocinio kapitalo išsaugojimas gali būti daug svarbiau nei finansinio kapitalo apsauga. Emocinį kapitalą praradęs prekiautojas gali nunulinti investicinę sąskaitą arba iš viso pasitraukti iš prekybos, nes negali tinkamai valdyti emocijų, o tai jam sukelia daug streso ir nenorą sudaryti sandorius.

Kai prekiautojas praranda pinigus ar padaro klaidą, jis praranda savo emocinį kapitalą. Paprastai tai prasideda lėtai, bet gali greitai išaugti, o po daugybės nuostolių ar mėnesių be akivaizdaus pagerėjimo, prekiautojas labiau linkęs mesti prekybą ir daryti ką nors kita, kas mažiau išsekina emociškai.

Visi žino tuos momentus, kai vienas nuostolingas sandoris veda prie kito, kad susigrąžintume prarastus pinigus, o tai vėliau veda į dar vieną keršto sandorį, o tai savo ruožtu veda į dar didesnį nuostolį, dėl kurio iškart pastebimai sumažėja kapitalas, o jūs neįsivaizduojate, kaip galėjote tai leisti?

Svarbu savaitę po savaitės stebėti ir savo būklę, ir emocinį kapitalą. Net nedidelė nuostolių virtinė ar blogi sandoriai gali lengvai sukelti emocinę prekybą, impulsyvias klaidas ar disciplinos trūkumą.

Nepaprastai svarbu valdyti savo emocinę būseną ir rūpintis emociniu kapitalu. Šiame straipsnyje rasite dešimties naudingų patarimų, kurie padės jums išlaikyti savo protinius žaidimus, sąrašą.


1. Atskirkite grafikų sudarymo platformą nuo tos, kurioje prekiaujate

Atidarę sandorį uždarykite brokerio platformą ir perjunkite į analizės platformą arba įjunkite grafikus su savo analizėmis. Pavyzdžiui, analizei naudokite tradingview grafikus ir pamatę galimybę atlikti sandorį, kuris atitinka jūsų prekybos - investavimo sąlygas, atidarykite savo brokerio platformą, atlikite sandorį, tada uždarykite platformą ir grįžkite į Tradingview.

Skamba paprastai, tačiau turi daug privalumų: negali iš karto reaguoti į savo sandorius ir šiuo metu jų tiesiog nematai, todėl turi galimybę šaltai reaguoti į tai, kas vyksta su pozicija. Tai prideda papildomą „atsparumo sluoksnį“ ir tampa daug sunkiau suklysti. Tai visiškai pakeičia žaidimo taisykles ir, svarbiausia, padidina jūsų psichologinį komfortą.

2. Pereikite prie ilgesnio intervalo

Dauguma prekiautojų daro klaidą pereidami prie trumpesnio laiko tarpo, nes nori „su sandoriu pataikyti į geriausią tašką“ arba „jiems nuobodu laukti tinkamo momento“. Pastebėsite, kad kai esate ilgesniame laiko intervale, nepastovumas ir kainų pokyčiai neatrodo tokie baisūs ir dramatiški. Prekyba ramesnė.

3. Žiūrėkite tik į žvakių uždarymus

Daugeliui žmonių tai sunku suprasti ir matėme, kad prekiautojai dažnai netinkamai valdo savo sandorius. Vien pažiūrėję į žvakių uždarymus (galutinius susiformavimus) išvengsite daugybės situacijų, kai klaidingai reaguotumėte į nevalingus kainų pokyčius. 

Dauguma prekiautojų tam prieštaraus, bet jie NEGALI įrodyti savo teiginio. Jei to neišbandėte, neturėtumėte daryti išankstinių prielaidų. Priimdami sprendimus, pagrįstus vien žvakės uždarymu, galite stilingai valdyti savo emocinį kapitalą, nes nesijaudinate dėl kiekvieno judesio rinkoje. 

4. Vidutinė rizika

Turėtumėte įeiti į poziciją tik tuo atveju, jei jaučiatės komfortiškai dėl sumos, kuria rizikuojate. Greičiausias būdas išeikvoti savo emocinį kapitalą yra naudoti per daug sverto, atidaryti per dideles pozicijas, kurios gali kainuoti didelę jūsų prekybos sąskaitos dalį. Tokiomis sąlygomis neįmanoma priimti gerų prekybos sprendimų ir jūsų emocinis kapitalas gali greitai išsekti.

Paprastai gera rekomendacija yra rizikuoti nuo 1 iki 2 procentų kapitalo vienam sandoriui. Taikant tokį konservatyvų rizikos valdymo metodą, „sudeginti“ investicinę sąskaitą užtrunka daug laiko.

5. Gerbkite savo stop loss

Savo prekybinės karjeros pradžioje daugelis nepaiso šios taisyklės ir perkelia savo nuostolių sustabdymą (stop loss), kai tik kaina artėja prie jo, nes nenori pripažinti - priimti nuostolingo sandorio. Tai priveda prie didžiulių nuostolių ir trukdo jūsų pažangai. Tuo pačiu metu būna apmaudu, nes matote, kad darote kažką ne taip, o nusivylimas paskatina priimti daugiau blogų investicinių sprendimų. Tokio elgesio keitimas būna lūžio taškas, ir tai galite padaryti naudodamiesi šio sąrašo 1 ir 3 patarimais.

Priimk praradimą (nuostolį) ir judėk toliau. Per savo prekybos karjerą turėsite tūkstančius nuostolingų sandorių, tačiau negalite leisti, kad vienas iš jų neproporcingai paveiktų jūsų sąskaitą pas brokerį.

6. Užsiimkite fizine veikla

Patyrę nuostolių ar padarę klaidų, atsitraukite nuo platformos ir imkitės kitos veiklos. Fizinis aktyvumas yra geriausias būdas nuraminti protą ir išvalyti jį nuo prekybos ir neigiamų emocijų. Kiti prekiautojai gali paskaityti knygą, trumpam pamedituoti ar išeiti pasivaikščioti ar klausytis muzikos.

Praradimas nėra pasaulio pabaiga, bet kai tai įvyksta, atrodo, kad tai didelė problema. Svarbu įgyti perspektyvą ir suprasti, kad bus dar vienas sandoris. Įsitikinkite, kad esate geros nuotaikos, o garo nuleidimas yra svarbus jūsų emocinio kapitalo ilgaamžiškumui.

7. Naudokite tik spekuliacinius pinigus

Daugelis žmonių pažeidžia šią taisyklę bei jie praranda didelę dalį savo pensijų fondų arba savo vaikų studijų lėšas. Tai neabejotinai sunaikins jūsų emocinį kapitalą ir bus sunku, o gal net neįmanoma susigrąžinti tokį praradimą.

Skaudu prarasti sunkiai uždirbtus pinigus, bet jei tai yra pinigai, kurių negalite sau leisti prarasti, taip pat neturėtumėte jais prekiauti. Netikėkite, kad atgausite šiuos pinigus, nes to nebus. Ženkite žingsnį atgal ir pažiūrėkite į save sąžiningai.

8. Prekiaukite rinkoje, kur turite pranašumą

Rinkos pasirinkimas yra svarbus įgūdis, kurį turėtų turėti kiekvienas treideris. Turite žinoti, kokiomis rinkos sąlygomis jūsų sistema veikia geriausiai ir kada turėtumėte susilaikyti nuo prekybos. Apmaudu, kai tave išmeta iš pozicijos didelio nepastovumo laikotarpiais arba išlieki prekyboje kelias dienas, kai nieko nevyksta mažo rinkos nepastovumo laikotarpiais.

Turite žinoti, kada jūsų sistema veikia geriausiai, ir vengti kitų laikotarpių. Tai taip pat padės jums prekiauti mažiau, o tai irgi yra svarbi koncepcija.

9. Žurnalo vedimas ir rezultatų peržiūra

Registruodami operacijas ir peržiūrėdami šiuos įrašus galėsite objektyviai suprasti ir įvertinti, ką darote. Kurdami savo dienoraštį negalite paslėpti savo trūkumų ir silpnybių. Labai svarbu suprasti, kada suklysti, kokios yra tavo klaidos ir kiek jos tau kainuoja. Tai taip pat neleis jums pakartotinai kartoti tų pačių klaidų.

Prekiautojo dienoraštis padės sukurti jūsų savimonę, o visiškai suprasdami savo prekybinį elgesį, galėsite daug geriau valdyti savo emocinį kapitalą.

10. Sumažinkite savo poziciją pralaimėjimo laikotarpiais

Išeiti iš kapitalo praradimo yra emocinis iššūkis ir dauguma prekiautojų bando su tuo susidoroti padidindami savo atidaromų pozicijų dydį. Kapitalo praradimo metu prekiautojai yra labiau emocingi ir nukenčia jų prekybos sprendimai. Tą sujungiant su padidėjusia rizika, tai visuomet baigiasi katastrofa. Kapitalo netekimo metu jūsų prioritetas NR1 turėtų būti atgauti pasitikėjimą savo sugebėjimais ir išlaikyti aukščiausią įmanomą emocinio kapitalo lygį. 


Tikimės, kad bent 2 - 3 patarimus iš sąrašo panaudosite sau. Nemėginkite visko keisti iš karto, o tiesiog atlikite keletą pakeitimų, stebėkite jų poveikį jūsų prekybai ir judėkite toliau. Pamatysite, kad rūpinimasis savo emociniu kapitalu turės daug didesnį poveikį nei naujo rodiklio ar sistemos įėjimui į rinką  ieškojimas.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų